ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ €50

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΚΑΙ

ΚΕΡΔΙΣΕ 10% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Πως η Βήτα-Γλυκάνη Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Ιαν 25, 2024 | First Endurance, Αποκατάσταση, Διατροφή, Συμπληρώματα

Η Βήτα-Γλυκάνη που περιέχει μέσα η πολυβιταμίνη MultiV της First Endurance ενισχύει και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ειδικότερα των αθλητών αντοχής. Πως επιτυγχάνεται αυτό;

Οι βήτα γλυκάνες είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες μονομερών D-γλυκόζης που συνδέονται με β-γλυκοζιτικούς δεσμούς. Χρησιμεύουν ως δομικά συστατικά των κυτταρικών τοιχωμάτων και των αποθηκών ενέργειας στα φυτικά, μυκητιακά και βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα. Δεν βρίσκονται στα τοιχώματα των ζωικών κυττάρων. Ωστόσο, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ερευνών αποδεικνύει ότι έχουν έντονη υποστηρικτική επίδραση στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι βήτα γλυκάνες μπορούν να προκαλέσουν άμεση διέγερση των ανοσολογικών αποκρίσεων και να δράσουν ως παράγοντες προπόνησης, ενισχύοντας τις ανοσολογικές αποκρίσεις όταν αυτά τα εκπαιδευμένα κύτταρα εκτίθενται σε ένα δευτερεύον ερέθισμα. Τα αποτελέσματα αυτής της εκπαιδευμένης έμφυτης ανοσίας (TRIM) φαίνεται να είναι μια επιγενετική διαδικασία, με αποτελέσματα που μπορούν να διαρκέσουν από εβδομάδες έως μήνες και να παρέχουν προστασία μέσω τροποποιημένων ανοσολογικών αποκρίσεων έναντι μιας σειράς ιογενών εκθέσεων.

Προσθέσαμε τη Βήτα-Γλυκάνη στη νέα φόρμουλα MultiV επειδή είναι κλινικά δοκιμασμένη για να ενεργοποιεί ένα ισχυρότερο, πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλοντας στην πρόληψη ασθενειών και λοιμώξεων – ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής (peak) της προπόνησης και την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης (τέλος φθινοπώρου και χειμώνας).

ΜΕ υΠΟΣΧΟΜΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Οι βήτα γλυκάνες που προέρχονται από ζυμομύκητες συνδέθηκαν για πρώτη φορά με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος το 1941. Από τότε, χιλιάδες άρθρα έχουν τεκμηριώσει τις επιδράσεις της βήτα γλυκάνης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Πριν από περισσότερα από 10 χρόνια, όταν εξετάσαμε για πρώτη φορά τη βιβλιογραφία σχετικά με τη βήτα γλυκάνη που προέρχεται από ζυμομύκητα, υπήρχαν αξιόπιστα στοιχεία σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές που περιγράφουν τις οδούς απορρόφησης και πολλά πιθανά οφέλη, όπως ενδεικτικά:

  • Αυξάνει τον αριθμό και τη δραστηριότητα των φυσικών φονικών κυττάρων (τα οποία επιτίθενται στους ιούς και ενισχύουν τις ανοσοποιητικές δράσεις)
  • Ενεργοποίηση του συμπληρωματικού συστήματος (πρωτεΐνες κατά των παθογόνων), και
  • Ενδιαφέρουσες μελέτες σε ζώα που καταδεικνύουν οφέλη έναντι βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων

Από τότε η κατανόησή μας για το πώς λειτουργεί η βήτα γλυκάνη έχει αποσαφηνιστεί και έχει δημοσιευθεί σημαντικός αριθμός κλινικών μελετών που υποστηρίζουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΡΕΥΝΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πρόσφατες μελέτες που καταδεικνύουν τις επιδράσεις της βήτα γλυκάνης στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (URTI), ειδικά σε αθλητές αντοχής. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι πλήρως κατανοητός, οι αθλητές βιώνουν μια παροδική κατάσταση ανοσοκαταστολής μετά από μια εξαιρετικά απαιτητική σωματική προσπάθεια, που οδηγεί σε ένα «ανοιχτό παράθυρο» για ευκαιριακές λοιμώξεις. Υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης URTI μεταξύ υπερμαραθωνοδρόμων και μαραθωνοδρόμων, αν και κάθε αθλητής αντοχής μπορεί να σχετίζεται με τον κύκλο της έντονης προπόνησης που ακολουθείται από εξίσου έντονη ασθένεια.

Αρκετές ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες βήτα γλυκάνης σε αθλητές έχουν τεκμηριώσει μείωση των συμπτωματικών ημερών URTI μετά τον μαραθώνιο, της σοβαρότητας και του μέσου όρου των χαμένων ημερών προπόνησης όταν έλαβαν θεραπεία με βήτα γλυκάνη. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάρκεια του «ανοιχτού παραθύρου» προετοιμάζοντας τα κοκκιοκύτταρα για ταχύτερη ενεργοποίηση και παραγωγή κυτοκίνης σε παθογόνες προκλήσεις, αυξάνοντας την IgA του σάλιου, βελτιώνοντας τον αριθμό των κυκλοφορούντων μονοκυττάρων και Τ κυττάρων και αλλάζοντας την ισορροπία των Τ βοηθητικών κυτοκινών. Όλα αυτά σημαίνει ότι το καθαρό αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα ισχυρότερο, πιο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα, με λιγότερη φλεγμονή.

Ίσως τίποτα καλύτερο δεν αποδεικνύει τη συνεχή ανάπτυξη της έρευνας για τη βήτα γλυκάνη από μια μελέτη του 2020 που υποθέτει ότι «η χρήση από του στόματος βήτα γλυκάνης σε προστατευμένο περιβάλλον θα μπορούσε να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων και την κατάργηση των συμπτωμάτων στον COVID-19» (Geller 2020). Ένα άλλο άρθρο που επικεντρώνεται στις λοιμώξεις από ιούς του αναπνευστικού υποστηρίζει έναν παρόμοιο ρόλο για τη βήτα γλυκάνη ως επικουρικό στον εμβολιασμό κατά του COVID-19 (Jawhara 2020).

τι γνωριζουμε σημερα

Συνοψίζοντας, η τελευταία έρευνα που αφορά τη βήτα γλυκάνη ενισχύει περαιτέρω προηγούμενες μελέτες που τεκμηριώνουν την αυξημένη ισχύ και την αποτελεσματικότητα του ήδη ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος. Ενισχύει και ενεργοποιεί σε εξαιρετικό βαθμό τη φυσική άμυνα του σώματός σας, βοηθώντας στην αποφυγή χαμένων ημερών προπόνησης ή χαμένων στόχων. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο σε περιόδους αιχμής (peak) προπόνησης, όταν το σώμα σας διατρέχει αυξημένο κίνδυνο.

Το άρθρο αυτό είναι γραμμένο από το R&D της First Endurance και έχει δημοσιοποιηθεί στο blog της στις 2 Οκτωβρίου του 2023.

Castro, E DeMarco & P. C. Calder, H. M. Roche, Mol. Nutr. Food Res. 2021, 65, 1901071.
Geller, A. & J. Yan, Front in Immun., 2020, Jul vol 11, 1782.
Jawhara, S. Gut Pathog, 2020, 12:47.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν είναι πάλι διαθέσιμο. Παρακαλούμε αφήστε μια έγκυρη διεύθυνση email από κάτω.
My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.