ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ €50

ΚΑΝΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΚΑΙ

ΚΕΡΔΙΣΕ 10% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΟΥ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ

Αυτό συμβαίνει όταν τα επίπεδα νατρίου σας είναι πολύ χαμηλά

Μαρ 11, 2024 | SaltStick, Διατροφή, Ενυδάτωση, Συμπληρώματα

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ χαμηλά, το σώμα ανταποκρίνεται με επώδυνα συμπτώματα. Τι ακριβώς προκαλεί αυτούς τους δυσάρεστους πονοκεφάλους, την υπερβολική κόπωση και τις επώδυνες μυϊκές κράμπες;

Το SaltStick δημιουργήθηκε βασισμένο στη γνώση ότι τα επαρκή επίπεδα νατρίου, μαζί με άλλους βασικούς ηλεκτρολύτες όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, είναι θεμελιώδη για την αθλητική αντοχή. Για να επιτύχει τη βέλτιστη απόδοση, ένας αθλητής πρέπει να αντικαταστήσει αυτούς τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν δεν αναπληρωθούν, η απόδοση μπορεί να μειωθεί και σε χειρότερη περίπτωση μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Η σημασία του νατρίου

Το νάτριο είναι ζωτικής σημασίας για πολλές φυσιολογικές διεργασίες, από τη συστολή των μυών έως τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Το νάτριο βοηθά επίσης στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που βρίσκεται μέσα και γύρω από τα κύτταρα. Η ανεπαρκής παροχή νατρίου στο σώμα μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα και μπορεί να οδηγήσει σε υπονατριαιμία, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν η συγκέντρωση νατρίου στο αίμα είναι ασυνήθιστα χαμηλή.

Όταν αυτό συμβαίνει σε αθλητές αντοχής, συνήθως προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της άσκησης, με αποτέλεσμα η περιεκτικότητα σε νάτριο στο αίμα να αραιώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, το νερό μετακινείται στα κύτταρα του σώματος και αυτά αρχίζουν να διογκώνονται. Είναι η διόγκωση των κυττάρων που προκαλεί συμπτώματα, τα πιο συνηθισμένα είναι η ναυτία, η κόπωση και ο πονοκέφαλος. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με ορισμένα από τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας.

Τρία κοινά συμπτώματα υπονατριαιμίας

1. Πονοκέφαλος

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι φυσιολογικά: Η συγκέντρωση νατρίου μέσα στα κύτταρα (ενδοκυτταρικό νάτριο) εξισορροπείται με τη συγκέντρωση νατρίου στο πλάσμα έξω από τα κύτταρα (εξωκυτταρικό νάτριο), που διατηρείται με φυσιολογική ομοιόσταση ή αυτορρύθμιση.

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ χαμηλά: Η συγκέντρωση του εξωκυτταρικού νατρίου γίνεται πολύ χαμηλή, δημιουργώντας μια ανισορροπία. Για να επιλυθεί η διαφορά, τα κύτταρα απορροφούν την περίσσεια νερού με αποτέλεσμα να διογκώνονται σε μέγεθος. Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα απορροφούν επιπλέον νερό, ο εγκέφαλος διογκώνεται και πιέζει το κρανίο, το οποίο δεν μπορεί να επεκταθεί. Αυτή η πίεση προκαλεί πονοκέφαλο, ο οποίος συχνά μπορεί να είναι σοβαρός. Το πρήξιμο στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως αλλαγές προσωπικότητας (κοινώς αλλαγές στη συμπεριφορά), απώλεια συνείδησης και επιληπτικές κρίσεις.

Η λύση: Επιδιώξτε να εξισορροπήσετε αμέσως τα επίπεδα νατρίου και νερού. Μην συνεχίσετε να πίνετε νερό. Αντίθετα, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε επαρκή επίπεδα νατρίου με συμπληρώματα ή ζωμό (σούπα). Μόνο με την εξισορρόπηση των επιπέδων νατρίου στο πλάσμα που περιβάλλει τα κύτταρα, ο εγκέφαλος θα επιστρέψει στο φυσιολογικό και θα ανακουφίσει την πίεση που προκαλεί πονοκέφαλο.

2. Μυϊκές κράμπες

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι φυσιολογικά: Τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες για να μεταφέρουν ηλεκτρικά φορτία. Αυτά τα φορτία βοηθούν το νευρικό σύστημα να στέλνει σήματα σε όλο το σώμα που λένε στους μύες να συστέλλονται και να χαλαρώνουν κανονικά.

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ χαμηλά: Η ικανότητα του σώματος να στέλνει σήματα διακόπτεται και έτσι ο εγκέφαλος υπεραντισταθμίζει και στέλνει πάρα πολλλά νευρικά ερεθίσματα. Τελικά, αυτά τα σήματα κατακλύζουν τον μυ, εμποδίζοντάς τον να χαλαρώσει και να εκδηλωθεί με μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες.

Η λύση: Σταματήστε ή επιβραδύνετε τη δραστηριότητα μέχρι να υποχωρήσουν οι κράμπες. Η κατανάλωση ηλεκτρολυτών μπορεί επίσης να βοηθήσει, ιδιαίτερα από μια πηγή ταχείας απορρόφησης όπως το SaltStick FastChews.

3. Ναυτία

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι φυσιολογικά: Τα κύτταρα διατηρούν τη σωστή ισορροπία υγρών.

Όταν τα επίπεδα νατρίου είναι πολύ χαμηλά: Το σώμα αντιδρά στο χαμηλό νάτριο αποτρέποντας περαιτέρω αραίωση. Εκτός από την κίνηση του νερού μέσα στα κύτταρα, το σώμα εμποδίζει την κατανάλωση υπερβολικού νερού μέσω του πεπτικού συστήματος. Έτσι, η απορρόφηση του νερού από το έντερο περιορίζεται σοβαρά, ανεξάρτητα από το πόσο καταπίνει ο αθλητής. Το αποτέλεσμα είναι ένα στομάχι γεμάτο νερό που δεν χωνεύεται. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία.

Η λύση: Καταναλώστε μια συμπυκνωμένη πηγή ηλεκτρολυτών που θα επιτρέψει στο σώμα να αρχίσει να απορροφά ξανά νερό. Στο μέλλον, μην βασίζεστε αποκλειστικά σε καθαρό νερό ή αθλητικά ποτά, καθώς συνήθως δεν επαρκούν για την αντικατάσταση του νατρίου που χάνεται με τον ιδρώτα.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από υπονατριαιμία;

Τα ακόλουθα άτομα είναι πιο επιρρεπή στην υπονατριαιμία:

  • Άτομα με ιατρικές παθήσεις όπως νεφρική νόσο ή δυσαυτονομία
  • Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, καθώς και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, παυσίπονα και ψυχαγωγικά φάρμακα
  • Οι ηλικιωμένοι
  • Άτομα που πίνουν πολύ νερό ενώ συμμετέχουν σε μακροχρόνιες ασκήσεις αντοχής ή σε δραστηριότητες υψηλής έντασης, ειδικά στη ζέστη

Πώς να αποφύγετε τα χαμηλά επίπεδα νατρίου

Η σωστή συμπλήρωση ηλεκτρολυτών πριν και καθ’ όλη τη διάρκεια του αθλητικού σας αγώνα, μαζί με την κατάλληλη πρόσληψη υγρών, είναι το κλειδί για να αποδώσετε καλύτερα και να αποφύγετε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία και μυϊκές κράμπες. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε πως το SaltStick μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τα χαμηλά επίπεδα νατρίου.

Αποποίηση ευθύνης: Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης ή εάν παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο. Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει επίσης να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών. Η υπερδοσολογία ηλεκτρολυτών είναι πιθανή, με συμπτώματα όπως έμετο και αίσθημα αδιαθεσίας, και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπερδοσολογηθεί οποιοδήποτε συμπλήρωμα ηλεκτρολυτών.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε από την SaltStick τον Απρίλιο του 2022.

Εγγραφείτε στη λίστα αναμονής Θα σας ενημερώσουμε όταν το προϊόν είναι πάλι διαθέσιμο. Παρακαλούμε αφήστε μια έγκυρη διεύθυνση email από κάτω.
My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.